Page 14 - Hadis Metinleri 6. Ünite
P. 14
SOSYAL İLİŞKİLERLE İLGİLİ
HADİSLER
7. Az yemek; ibadetlere devamı kolaylaştırır, kalp ve gönül uyanıklığı sağlar, zaman kaybını önler.
8. Az yemek ve aç kalmak, vücudun sağlıklı kalmasını ve bir kısım hastalıkların yok olmasını sağlar.
Çünkü bir çok hastalığın sebebi oburluktur. Çok yemek; özellikle mide, bağırsak, kalp ve damar hasta-
lıklarının sebepleri arasında önemli bir yer işgal eder. Bu fizyolojik ve biyolojik hastalıklar, psikolojik
rahatsızlıklara da sebep olur.
9. Az yiyen ve açlığa tahammül edenler, geçim kolaylığı içinde olurlar. Çünkü onlar az ile idare
etmeyi öğrenmişler, oburluğu terketmeyi âdet hâline getirmişlerdir.
10. Yoksullara, yetim ve öksüzlere bakmak onların ihtiyaçlarını karşılamak, başka insanlara faydalı
olmak dinimizin önemli emir ve tavsiyeleri arasındadır. Az yemek yiyenler bu sayede başkalarına yardım
edip hem dünya hem de ahiret hayatlarında mutluluğa ulaşırlar. Bir fakiri, bir yetim ve öksüzü sevindir-
menin mutluluğunu hissedebilmek en büyük saadettir.
Yeme içme adabına dair birkaç hadise yer vermekte fayda vardır:
“Kim (çiğ olarak) sarmısak, soğan, pırasa yemişse mescidimize yaklaşmasın. Çünkü insanoğlunun
rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur.” 37
“Yemeği ayrı ayrı değil, birlikte yiyiniz çünkü bereket toplulukla beraberdir.”
38
“Hiçbiriniz asla sol eliyle yiyip içmesin. Zira şeytan soluyla yer, soluyla içer.”
39
Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v), Ümmü Seleme’nin önceki eşi Ebû Seleme’den oğlu Ömer’in yemek
tabağının her tarafından yediğini görünce “Oğul! Besmele çek, sağ elinle ye ve hep önünden ye!” diyerek
onu uyarmıştı.
Hz. Âişe (r.a) diyor ki: “Bir gün Peygamber eve girdiğinde yere atılmış bir ekmek parçası gördü.
Onu yerden alıp sildikten sonra yedi.” 40
37 Müslim, Mesâcid, 74.
38 İbn Mâce, Et`ime, 17.
39 Müslim, Eşribe, 107; Ebû Dâvûd, Et’ime, 19; Tirmizî, Et’ime, 6; İbn Mâce, Et’ime, 8.
40 İbn Mâce, Et’ime, 52.
116