Page 5 - İslam Ahlâkı 6. Ünite
P. 5
6. ÜNİTE ADAB-I MUAŞERET
2. Yeme İçme ADABI
Yüce Allah, göklerde ve yerlerdeki bütün varlıkları
kullarının hizmetine sunmuş, sayısız nimetler yaratmış-
“Nice balık vardır ki, su içinde her tır. Nimetlerden faydalanırken birtakım sınırlara dikkat
şeyden eminken boğazının hırsı edilmesini, bazı hâl ve hareketlerden kaçınılmasını
yüzünden oltaya tutulmuştur.” istemiştir. Rızkın helal yoldan elde edilmesi, israftan
Mevlana
kaçınılması ve temiz olan yiyeceklerin tüketilmesi bu
ölçülerdendir.
Yeme içme ihtiyacını karşılamak isteyen bir kişi
BİLGİ KUTUSU helal yoldan beslenmek ve israftan kaçınmak mecbu-
Vahşî b. Harb’in (r.a.) haber ver- riyetindedir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “Ey Âdemo-
diğine göre bir kısım sahabeler; “Yâ ğulları, her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve
Resulullah! Yemek yiyoruz fakat temiz giyinin). Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çün-
450
doymuyoruz, dediler. Resulullah kü o, israf edenleri sevmez.” buyurmuştur. İsrafın
onlara; “Herhâlde ayrı ayrı yiyorsu- haram oluşunun yanısıra yediğimiz gıdaların helal ve
nuz!” deyince: “Evet öyle yapıyoruz” temiz olması da gerekmektedir. Yüce Allah, Kur’an-ı
dediler. Allah Resulü de; “Birlikte yi- Kerim’in başka bir ayetinde “Ey insanlar, yeryüzünde
451
yiniz ve besmele çekiniz ki yemeği- bulunanların helal ve temiz olanlarından yiyin...”
niz bereketlensin.” buyurdu. buyurmuştur. Böylece bozulmamış, leş olmayan, özü
temiz olan yiyeceklerin yenmesini emretmiştir.
(Ebû Dâvûd, Et’ıme, 14.)
Hayatının her anında Peygamberimiz’in (s.a.v) sün-
netine uygun yaşaması gereken Müslüman’ın yeme iç-
mesi de sünnete uygun olmalıdır. Müslümanlar helal
yoldan para kazanmaya ve helal ürünleri tüketmeye
gayret göstermelidir. Bir ürünün helal olması, ürünün
alınması için kazanılan paranın helal olmasına bağlı-
dır. Yemeğin gönüllü ve sevilerek hazırlanması, hazır-
lamaya besmele ile başlanması ve içinde helal olma-
yan maddelerin olmaması gerekmektedir. Bu yüzden
yemek yeme ile ilgili adap, yemeğin yapılması ile ilgili
süreçleri de kapsamaktadır.
Yemeğe başlamadan evvel ve yemek bittikten son-
ra elleri yıkamak adaptandır. Bu konuda Peygamber
Efendimiz’in (s.a.v) uyarıları da unutulmamalıdır. Elle-
rin yıkanmasını, yemeğin bereketinden sayan Sevgili
Peygamberimiz (s.a.v), sağlık açısından da bunun ge-
rekliliğini şu şekilde ifade etmiştir: “Elinde yemek bula-
şığı kaldığı hâlde yıkamadan uyuyan kimse, herhangi bir
zarara uğrarsa kendisinden başka kimseyi suçlamasın.” 452
450 A’raf suresî, 31. ayet.
451 Bakara suresî, 168. ayet.
452 Ebû Dâvûd, Et’ıme, 53.
146