Page 3 - Hüsnihat 4. Ünite
P. 3

4. ÜNİTE


              c) Kargı Kalemi: Ney yapımında da kullanılan kamıştan elde edilmektedir. Boğum-
          larından kesilerek kullanılmaktadır. Normal kamış kaleme göre daha sert ve kalındır.

             d) Bambu Kalemi: Sandalye yapımında da kullanılan bambu isimli bitkiden elde edil-
          mektedir. Normal kamış kaleme göre daha sert ve kalındır.


            DENEYELİM                                              e) Cava  Kalemi:  Endonezya’nın
                                                                Cava Adası’nda yetişen bir cins ağa-
                                                             cın yaprak diplerinde bulunan sert, ince
                                                             ve uzun kısmıdır. Çok ince olduğu için,
                                                             başka bir kamış kalemin içindeki boşlu-
                                                             ğa yerleştirilerek veya dışına bir şey sa-
                                                             rarak tutulur. Kur’an-ı Kerim gibi uzun
                                                             metinlerin  yazımında,  normal  kamış
                                                             kalemin  ucu  kolayca  bozulup  tekrar
                                                             açılmayı  gerektireceğinden,  kalemin
                                                             ağız kalınlığı, önceki ağız kalınlığı gibi
          olamayacağından, daha sert olan ve ağzı çabuk bozulmayan cava kalemi tercih edilir.

            Bunların dışında bir de tahta kalem vardır. Bambu ve kargı kaleminin yetmediği ka-
          lınlıktaki yazılar için tahta kalem kullanılmıştır. Dayanıklı ve sağlam yapılı ağaçlardan
          imal edilen bu tip kalemlerin sap kısımları elin kavraması için ince yapılmıştır. Hat ya-
          zılarında kalem kalınlığı denilince, kamış kalemin kâğıda temas eden uç kısmının geniş-
          liği kastedilir. Kamış kalemle çapraz kare şeklinde bir nokta yaparak o kalemin ucunun
          kalınlığı anlaşılır.  Çok fazla geniş ağızlar için kalem imal edilmemiş, bu tip kalın yazılar
          kareleme usulü kullanılarak çizme suretiyle meydana getirilmiştir.

            Kamış  Kalemin  Açılması:

            Kamış kalemin açılmasında kesme ve yontma usulü kul-
          lanılır. Kaba kısımlar alınırken kesim yapılır, kabası alınmış
          kaleme istenilen incelik ve kıvam verilirken ise kesmeden
          ziyade yontma işlemi uygulanır. Bütün bunlar yapılırken
          kalemtıraşın gayet keskin olmasına dikkat edilmelidir.
            Kamış kalemin yukarıda olan ince tarafındaki ucu açı-
          lır ki böylece yazarken kaleme secde ettirildiği düşünülür.
          Kamışın daha açık renkli tarafından, boğuma yakın kısmı
          yatay olarak kesilir. Bu ana kesimden sonra, kalemde oluşan ve “dil” tabir edilen kısım, is-
          tenilen incelik elde edilinceye kadar sağ ve soldan tıraşlanır. Kalemin kağıda dokunan yazı
          yazacak kısmı kalemtıraşla, makta’ üzerinde, yaklaşık 20–40 derecelik açıyla eğimli “kat’ ”
          edilerek elde edilir. Kat’ edilen dil kısmından mürekkebin akışını sağlamak için, dil kısmını
          ortadan ikiye ayırmak için “şakk” edilir. Şakkedilen kalem ağzının yazandan tarafa kalan
          yakasına ünsî, diğerine de vahşî adı verilir. Şakkın dikkatli yapılması, yarılan kısmın eşit
          iki parçaya ayrılması gerekmektedir. Esasen kalemin şakkı, yazılacak yazının cinsine göre
          değişmektedir.
                                                       68
   1   2   3   4   5   6   7   8