Page 8 - Ebru 3. Ünite
P. 8

3. ÜNİTE




                 DEĞERLENDİRELİM
             İyi bir fırça yapabilmenin yolu kaliteli malzemeden geçer. Fırçamızın kılı, at kılı olup atın yelesinden değil kuyru-
           ğundan alınmış olmalıdır. Kuyruk kılında da en sert kıllar seçilmelidir. Ülkemizde fırça sektöründe kullanılmak üzere
           Orta Asya´dan, birkaç kalınlıkta ithal edilen at kılları içinde en sert olanları gayet güzel iş görmektedir. Sarılacak fırça
           sapı ise gül dalıdır. Esnekliği yönünden tercih edilen gül dalı, Hezârfen Üstad Necmeddin Okyay´ın Üsküdar Toygar
           tepesindeki evinin bahçesinde yetiştirdiği güllerin dallarına fırça sarmasıyla gelenek halini almıştır. Gül dalıyla aynı
           esnekliğe sahip başka malzemelere de fırça sarılabilir. Ancak gül dalı kullanma geleneği bu sanatla özdeşleşmiştir.
           Zaten başka ağaç dalları ya da malzemelerde gül dalında hissedilen sıcaklık nedense hissedilememektedir.

             Yukarıdaki metni at kuyruğunun ve gül dalının önemi açısından değerlendiriniz.

            Fırça  bağlanacak  gül  dalı,  uç  kısmına  yakın  bir  yerden  çok  derin  olmayan  bir  yiv
          oluşturacak  şekilde  yontulur.  Bu  yiv,  üzerine  sarılacak  kılın  ileri-geri  hareket  etmesini
          önlemek maksadıyla yapılır. Paket lastiğiyle tutturulmuş bir tutam at kılını avucumuzun
          içine alıp gül dalını tutamın ortasına döndürerek sokalım. 1.50 m. boyunda kestiğimiz
          misinayı bir ucundan ikiye kıvırıp halka haline getirdikten sonra ortasına gül dalı sokulmuş
          at kılını ve misinanın halka kısmını hep beraber sol avucumuzun içinde toplayalım. Bu
          durumda  sol  avucumuza  aldığımız  at  kılı,  gül  dalı  ve  misina  sol  elimizin  parmakları
          arasında  sabitlenmiş,  misinanın  uzun  ve  kısa  uçları  da  avucumuzdan  dışarıya  doğru
          bakmaktadır. Misinanın uzun ucunu kısa ucun üzerine dıştan içeri doğru sıkıca sarmaya
          başlamalıdır. Üç-dört tur attıktan sonra gevşetmeden, pratik bir el hareketiyle kılı önümüze
          almalıyız.  Bunu  yaparken  de  gevşetmemeye  özen  göstermeliyiz.  Lastiğe  doğru  sıra
                                                  atlamadan düzgün ve gergin bir şekilde sarmaya
                                                  devam  etmeli,  misina  lastiğe  dayandığında  ise
                                                  lastiği  ileri  iterek  sarmaya  dalın  ucunun  birkaç
                                                  milimetre gerisine kadar devam etmeliyiz. Sarma
                                                  işleminin  sonuna  gelindiğinde  sardığımız  ucu
                                                  halka halindeki misinanın içinden, sarma yönünde
                                                  geçirerek  sargının  altında  kalan  diğer  ucu  aşağı
                                                  doğru çekmeliyiz.


                                                     Böylece  sarılan  uç  sargı  sipirlerinin  altına
                                                  kayacak ve düğümsüz bir bağlama gerçekleşmiş
                                                  olacaktır. Lastiğimizi çıkarıp bağımızın sağlamlığını
                                                  kontrol ettikten sonra misina uçlarının fazlalıklarını
                                                  kesmeliyiz.  Fırçamızın  boyu  misina  hizasından
                                                  3-3,5 cm. uzunlukta olmalıdır. Bu miktardan fazla
                                                  olan  kısmı  makasla  tam  düz  şekilde  kesmeliyiz.
                                                  Bombeli  ya  da  uzunlu-kısalı  kesilecek  fırçalarda
                                                  damlalar  dengesiz  düşebileceğinden  fırçanın
                                                  ucunun  tam  düz  kesilmesi  gerekmektedir.
                                                  Fırçanın dal kısmında kalan fazlalıklar da mutlaka



                                                       48
                                                       48
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13