Page 5 - Ebru 3. Ünite
P. 5

EBRU SANATINDA ÖN HAZIRLIK
























             Deniz Kadayıfı (carrageenan)
            Denizkadayıfı,  okyanus  derinliklerinden  çıkarılan  esmer  su  yosunlarından  bir  deniz
          bitkisidir. Bu yosun kaynatılarak suyun yoğunluğunu artırmada kullanılmıştır. Bugün ise
          denizkadayıfı öğütülmüş un halinde imal edilmekte, soğuk suda eritilerek kullanılmaktadır.
          Bu malzemenin farklı cinsleri bulunmakla beraber ebruculukta kullanılan cinsi, ebrucular
          tarafından denenip tasdik edildikten sonra malzeme firmalarınca ithal edilmektedir.

                                               Kıvam  Arttırıcı:  Tarih  boyunca  kullanılan  bütün
                                            bu  malzemelerin  yanında  bir  firma  tarafından  kitre  ve
                                            denizkadayıfına  alternatif  olarak  sunulan  yeni  nesil
                                            bir  kıvam  artırıcıdan  da  bahsetmeden  geçmemek
                                            gerekir. Bitkisel esaslı bu malzeme, gıda endüstrisinde
            Kıvam Arttırıcı
                                            de  kullanılmakta  olup  kitre  ve  denizkadayıfından
          daha  ekonomiktir.  Çok  ince  öğütülmüş  olan  malzeme,  soğuk  suda  rahatlıkla  ve  hızla
          eriyebilmektedir.  Çok  net  ve  pürüzsüz  bir  yüzey  elde  edilmekte,  üzerinde  gayet  net
          ebrular  yapılabilmektedir.  Dayanıklılık  müddeti  diğer  iki  malzemeden  hiç  de  aşağı
          kalmamaktadır.



            1.3. Öd



            Ebru sanatında Sığır Ödü neden çok önemlidir? Belirtiniz.


            Ebru yapımında kullanılan en mühim malzemedir. Kıvamı artırılmış suyun üzerinde
          boyaların dibe çökmeden yayılmasını sağlamak amacıyla, yüzey aktif bir madde olan
          sığır  ödü  kullanılır.  Safra  asitleri  ihtiva  eden  öd,  bozulmaması  ve  yüzeydeki  kuvvetini
          kaybetmemesi için kaynatılarak saklanır. Eskiden bu işlem kapalı bir kaptaki ödün, el
          tahammül edecek kadar sıcaklıktaki hayvan gübresinin içine yatırılmasıyla gerçekleştirilirdi.
          Bu işlemin nasıl yapıldığını küçükbaş hayvan ödü de aynı maksatla kullanılabilirse de
          yüzeyde açılma kuvveti sığır ödünün ancak yarısı kadardır.




                                                       45
                                                       45
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10