Page 5 - Ebru 3. Ünite
P. 5
EBRU SANATINDA ÖN HAZIRLIK
Deniz Kadayıfı (carrageenan)
Denizkadayıfı, okyanus derinliklerinden çıkarılan esmer su yosunlarından bir deniz
bitkisidir. Bu yosun kaynatılarak suyun yoğunluğunu artırmada kullanılmıştır. Bugün ise
denizkadayıfı öğütülmüş un halinde imal edilmekte, soğuk suda eritilerek kullanılmaktadır.
Bu malzemenin farklı cinsleri bulunmakla beraber ebruculukta kullanılan cinsi, ebrucular
tarafından denenip tasdik edildikten sonra malzeme firmalarınca ithal edilmektedir.
Kıvam Arttırıcı: Tarih boyunca kullanılan bütün
bu malzemelerin yanında bir firma tarafından kitre ve
denizkadayıfına alternatif olarak sunulan yeni nesil
bir kıvam artırıcıdan da bahsetmeden geçmemek
gerekir. Bitkisel esaslı bu malzeme, gıda endüstrisinde
Kıvam Arttırıcı
de kullanılmakta olup kitre ve denizkadayıfından
daha ekonomiktir. Çok ince öğütülmüş olan malzeme, soğuk suda rahatlıkla ve hızla
eriyebilmektedir. Çok net ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmekte, üzerinde gayet net
ebrular yapılabilmektedir. Dayanıklılık müddeti diğer iki malzemeden hiç de aşağı
kalmamaktadır.
1.3. Öd
Ebru sanatında Sığır Ödü neden çok önemlidir? Belirtiniz.
Ebru yapımında kullanılan en mühim malzemedir. Kıvamı artırılmış suyun üzerinde
boyaların dibe çökmeden yayılmasını sağlamak amacıyla, yüzey aktif bir madde olan
sığır ödü kullanılır. Safra asitleri ihtiva eden öd, bozulmaması ve yüzeydeki kuvvetini
kaybetmemesi için kaynatılarak saklanır. Eskiden bu işlem kapalı bir kaptaki ödün, el
tahammül edecek kadar sıcaklıktaki hayvan gübresinin içine yatırılmasıyla gerçekleştirilirdi.
Bu işlemin nasıl yapıldığını küçükbaş hayvan ödü de aynı maksatla kullanılabilirse de
yüzeyde açılma kuvveti sığır ödünün ancak yarısı kadardır.
45
45