Page 17 - Ebru 3. Ünite
P. 17
EBRU SANATINDA ÖN HAZIRLIK
Ebru teknesinin yeterince aydınlatılmış olması
gerekmektedir. Renkler ışıkla varlık sahnesine çıkarlar.
Doğru ışık, renklerin gerçek değerleriyle görünmesini sağlar.
Sıradan, flamanlı ya da akkor flamanlı lambalar yeterli
değildir. Aydınlatma sektöründe renklerin hakiki değerlerinde
görünmesini sağlayacak floresan lambalar geliştirilmiştir. Farklı
markaları olmasına karşın genel adı Biolux flouresantlardır.
Uluslararası standart kodları ise 965´tir. Bu flouresantlar hem
gözü yormamakta hem de en doğru ışık olan öğle güneşi
ışığı sıcaklığında ışık vererek renklerin gerçek değerlerinde
görünmelerini sağlamaktadırlar.
3.1. Kıvam Arttırıcıların Ayarlanışı
Suyu, çeşitli doğal ürünlerle neden yoğunlaştırırız?
Şimdi en çok kullanılan kitre, deniz kadayıfı ve kıvam
arttırıcının hazırlanışını izah etmeye gayret edelim.
35x50x6 cm. ebadındaki bir tekne ortalama 10-11 litre
kadar su almaktadır. Bu sebepten dolayı eritilecek kıvam
artırıcıları 8 litre su ölçüsü üzerinden hesaplayarak eritmek,
daha sonra ilave edilecek su için yer kalması açısından
uygun olacaktır. 8 litre suya bir avuç (yaklaşık 50-60 gram)
kitre gerekmektedir. Geniş bir kaba konulan bir avuç
kitrenin üstüne 2 litre su ilave edilir. Serin ve kuru bir yerde
24 saat erimeye terk edilir. Yirmi dört saatin sonunda
denizanasını andırır şekilde şişen kitre, temiz, yağdan ve
sabundan arındırılmış bir elektrikli parçalayıcı yardımıyla
parçalanır. Üzerine iki litre daha su konularak tekrar çekilip
dinlenmeye terk edilir. Yirmi dört saat sonra 2 litre daha
su ilave edilip iyice karıştırılır ve o andan başlayarak iki
tam gün daha dinlendirilir. Kitrenin ıslatılmasından tam
açılmasına kadar geçen süre dört-beş tam gündür. Bu
sürenin sonunda ince bez süzgeçten geçirilerek tekneye
aktarılır. 6 litreye ulaşan su miktarı teknede ilave edilecek
suyla beraber yaklaşık 8 litreye tekâbül edecektir.
Öğütülmüş deniz kadayıfının eritilmesi ise şu minvâl
üzere yapılırsa gayet iyi netice alınır:
Sekiz litre suya yaklaşık 65 gram toz denizkadayıfı ince
bir elekten yavaş yavaş elenir. Bir yandan elenirken diğer
yandan karıştırılırsa topaklanmanın da önüne geçilmiş
olur. En az altı saat serin ve kuru bir yerde dinlenmeye
bırakılan kerajinli su, erime işlemi hızlandırmak için
aralıklarla karıştırılır. Bu işlemlerin sonunda süzülerek
tekneye aktarılır.
57
57