Page 14 - 12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünite
P. 14
GÜNCEL DİNÎ MESELELER 4. Ünite
Haram ▶ Domuz eti.
Kılınan ▶ Her ne sebeple olursa olsun kesilmeksizin ölen hayvanlar.
Hayvanlar (Mâide suresi, 3. ayet.)
ve
Hayvansal ▶ Akıtılmış kan.
Gıdalar ▶ Allah’tan (c.c.) başkası adına kesilen hayvanlar.
(Bakara suresi, 173. ayet.)
▶ Dişleriyle avlanıp kendisini bu yolla savunan yırtıcı hayvanlar.
▶ Avını pençesiyle parçalayan yırtıcı kuşlar.
(Müslim, Sayd, 16.)
▶ Tabiatı itibariyle iğrenç sayılan hayvanlar. (Fare, yılan, akrep vb.)
Haram
Kılınan ▶ Alkollü içkiler,
Bitkisel ▶ Uyuşturucular,
Gıdalar
▶ Zehirli maddeler,
▶ Uyuşturucularla temas etmiş keyif verici madde-
ler yasaklanmıştır.
“Sarhoşluk veren bütün içkiler haramdır.”
(Buhâri, Vudû, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7.)
“Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.”
(Ebû Dâvud, Eşribe, 5; Tirmizî, Eşribe, 3.)
Helal ve
Haram- ▶ Helal ve haramlar konusundaki fetvalar Kur'an, sünnet ve icmaya
aykırı olamaz.
larda
Temel ▶ İyi niyet, haramı helal yapmaz.
Ölçütler ▶ Haramı helalleştirmek için hile yapmak haramdır.
▶ Şüpheli şeylerden sakınmak gerekir.
▶ Miktarın azlığı ve çokluğu haram hükmünü değiştirmez.
▶ Temiz, akıl ve beden sağlığına faydalı gıdalar yenilebilir.
▶ Pis olan ve akıl ve beden sağlığına zararlı gıdalar yenilemez.
▶ İsraftan sakınmak gereklidir.
▶ Eti yenilen hayvanların beslenme ve kesim usullerine dikkat
edilmelidir.
▶ Harama yaklaştıran şeylerin de haram olduğu unutulmamalıdır.
109