Page 22 - Fıkıh Okumaları 5. Ünite
P. 22
5. ÜNİTE
DEĞERLENDİRME SORULARI
A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
1.) Yiyecek ve içeceklerdeki temel İslami prensipler nelerdir? Açıklayınız.
2.) Hayvansal gıdalardan haram olanlar nelerdir?
3.) İslam’ın müzik konusundaki yaklaşımı genel olarak nedir? Açıklayınız.
4.) Mütekavvim ve gayr-i mütekavvim mal nedir? Örneklerle açıklayınız.
5.) Karaborsacılığın yasaklanmasının sebebi nedir? Açıklayınız.
B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1.) “İhtikar” kavramı ile aşağıdakilerden hangisi kastedilir?
A) Karaborsacılık
B) Hırsızlık
C) Gasp
D) Hile
E) Faiz
2.) “Mallarınızı aranızda haksız yollarla yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile haram yol-
larla yemek için o mallardan (idarecilere veya hâkimlere rüşvet) vermeyin.” (Bakara suresi, 188. ayet)
Aşağıdakilerden hangisi bu ayet kapsamında değerlendirilemez?
A) Rüşvet
B) Faiz
C) Gasp
D) Hırsızlık
E) Ticaret
3.) “Kendi cinsinden bir mal ile fazlasıyla geri almak üzere vadeli olarak borç vermek” şeklinde tanımlanan
kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hamr
B) Meysir
C) Ribe’n-nesie
D) Baynunet-i Kübra
E) Gayr-i mütekavvim
4.) Aşağıdakilerden hangisinin Kur’an’da haram olduğu belirtilmemiştir?
A) Leş
B) Kan
C) Domuz eti
D) Yırtıcı deniz hayvanları
E) Allah’tan başkası adına kesilmiş bir hayvan
139