Page 13 - 12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünite
P. 13

4. Ünite                           GÜNCEL DİNÎ MESELELER




            Gıda Maddeleri ve Bağımlılıkla İlgili Meseleler



                “Mü’min bal arısı gibidir. Temiz olanı yer, temiz olanı (balı) üretir, bir çiçeğe
                konduğunda onu kırıp bozmaz.”

                                                                (Ahmed b. Hanbel, Müsned, C 2, s. 199.)



                Müslümanların sağlıklı ve ahlaklı bir nesil ye-
          tiştirmeleri ve ibadetlerinden lezzet almaları için he-
          lal gıda ile beslenme konusuna titizlik göstermeleri
          gerekmektedir. Çünkü vücut aldığı gıdalarla geliştiği
          gibi kişinin ruhî-vicdanî dünyası da bu gıdaların etki-
          siyle şekillenmektedir.  Bu nedenle helal ve haram
                               23
          gıdaların  neler  olduğu  ayrıca  beslenmede  dikkat
          edilmesi gereken temel ölçütlerin bilinmesi tercihle-
          rimize yön vermek açısından önemlidir.

               Dinin  meşru  kıldığı,  serbest  bıraktığı  şeylere
          helal;  yaklaşılmamasını  ve  terk  edilmesini  istediği
          şeylere ise haram denir. İslam dinine göre,  bir şeye
          “haram” demek “helal” demekten daha zordur: “Eş-
          yada aslolan helal ve serbest oluştur.“  Dolayısıyla
                                               24
          aksi yönde dinî bir hüküm bulunmadıkça her şey he-
          lal kabul edilir.

                                                      Kur'an-ı Kerimde yeryüzünde ne varsa hepsinin
                                                 insanın yararına yaratıldığı ve emrine verildiği belirtil-
                                                 miştir.  Dolayısıyla yiyecekler ve içecekler konusunda
                                                       25
                                                 asıl  olan  helalliktir.  Yiyecekler konusundaki  yasaklar
                                                 en başta insanın beden ve ruh sağlığının (hayatın ve
                                                 aklın)  korunmasını  amaçlamaktadır.  Beden  ve  ruh
                                                 sağlığına zararlı olduğu sabit olan maddelerin yenilip
                                                 içilmesi dinen yasaklanmıştır.  Zehirli ve uyuşturucu
                                                                             26
                                                 maddeler, sarhoşluk veren katı, sıvı ve uçucu madde-
                                                 ler insan sağlığı açısından tehlike arz etmesi nedeniy-
                                                 le dinen haram kabul edilmiştir. Genel ölçüt olarak da
                                                 temiz ve faydalı olanların yenebileceği, zararlı ve pis
          12.1.7. Helal gıda insan neslini korur.
                                                 olanların yasaklandığı vurgulanmıştır.  Kur'an'da de-
                                                                                     27
          nizden elde edilen yiyecekler ve deniz avının helal olduğu bildirilmiştir. 28

          23 Sabri Erturhan, "Fıkhî Açıdan At Eti", CÜİFD, C 11/2, s. 143.
          24  Ömer Nasuhi Bilmen, Istılahatı Fıkhiyye Kamusu, C 1, s. 298.
          25 Bakara suresi, 29. ayet.
          26 TDV, İslam ve Toplum İlmihal, C 2 s. 33.
          27 bk. Mâide suresi, 4-5. ayetler; A'râf suresi, 157. ayet; Nisâ suresi, 2. ayet; Mâide suresi, 10. ayet.
          28 Mâide suresi, 96. ayet; Fâtır suresi, 12. ayet.
                                                      108
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18