İslam ve İbadet Konu Testi

İslam dinine göre ibadetleri yerine getirmekle yükümlü kişiler, akıllı ve ergenlik çağına girmiş olmalıdır. Bu özellikleri taşıyan kişilere mükellef denir. Mükellefin yapıp ettiği her fiilin dinde bir karşılığı vardır. Buna göre Allah’ın (c.c.) mükelleften yapmasını açık ve kesin olarak emrettiği fiiller olduğu gibi kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlar da vardır. Bununla beraber dinen yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın yapılması istenen veya terk edilmesi kınanmayan güzel işler olduğu gibi yapılması yasak olmadığı hâlde yine de yapılması hoş görülmeyen söz ve davranışlar da vardır.

Bu metinde aşağıdaki kavramlardan hangisine değinilmemiştir?

 

“Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı! İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar namazlarıyla gösteriş yaparlar. Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.” (Maûn suresi, 1-7. ayetler.)

Bu surede aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangisine yönelik bir eleştiri yoktur?

 

• “Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebût suresi, 45. ayet.)

• “Oruç bir kalkandır. Oruçlu, saygısızlık yapmasın, kötü konuşmasın. Eğer biri kendisine sataşırsa ‘Ben oruçluyum.’ desin…” (Buhârî, Savm, 2)

Verilen ayet ve hadis aşağıdaki konulardan hangisiyle ilgilidir?

 

İbadetlerin Allah katında makbul olması için bazı ilkelere uyulması gerekir. Bunlardan bazıları;

• İbadetlerin yalnızca Allah’ın (c.c.) emrettiği ve Hz. Peygamber’in açıklayıp gösterdiği şekilde yapılması esastır.

• İbadetlerin geçerliliği ve manevi fayda vermesi ancak samimiyetle yapılmasına bağlıdır.

Bu metinde,

     I. Niyet

     II. İhlâs

     III. Devamlılık

     IV. Kur’an’a ve sünnete uygunluk

ilkelerden hangilerine değinilmiştir?

 

Hz. Ömer bir gece, Medine sokaklarında, şehrin düzenini kontrol etmek için dolaşırken yoruldu ve dinlenmek amacıyla bir evin duvarına yaslandı. O sırada, bir annenin kızına şöyle dediğini duydu:

– Kalk kızım! Sağdığımız süte su ekle!

– Anneciğim, sen ne söylediğinin farkında mısın? Halife bunu yasaklamadı mı?

– Güzel kızım! Süte, su eklediğimizi Halife Ömer nereden bilecek! Kalk dediğimi yap!

– Sana karşı gelmek istemem ama bu söylediğini yapamam. O bilmese de Allah bizi daima görüp gözetir.

Anlatılan hikâyede altı çizili bölümde İslam’da ibadetlerin temel ilkelerinden hangisi ön plana çıkmaktadır?

 

Müşrikler, Müslümanların kimsesizlerini ve fakirlerini bulup çeşitli işkence ve eziyetler ediyorlardı. Bu duruma maruz kalanlardan biri de Ammar ve ailesiydi. Babası Yâsir ve annesi Sümeyye, işkencelere dayanamayıp “İlk Müslüman Şehitler” unvanını almışlardı. Anne ve babasını kaybeden Ammar bu durumdan çok etkilenmiş ve diliyle İslam’dan vazgeçtiğini söyleyerek ölümden kurtulmuştu. Bu durumu Hz. Peygamber’e arz edip böyle yapmakla dininden çıkıp çıkmadığını sorunca o, “Kalbin nasıldı?” diye sordu. “Kalbim imanla doluydu.” cevabını vermesi üzerine Hz. Peygamber; “Ammar tepeden tırnağa kadar imanla doludur. Şayet sana tekrar böyle işkenceler yaparlarsa, aynı şekilde hareket etmende bir günah yoktur.” cevabını verdi.

Bu olay karşısında Hz. Peygamber’in tavrı aşağıdaki kavramlardan hangisi kapsamında değerlendirilir?

 

İnanç, ibadet ve ahlak; İslam dininin temel unsurlarıdır. İnanç; Allah’a iman, peygamberlere, kitaplara, meleklere, ahiret gününe ve kaza-kadere iman diye bilinen iman esaslarını, ibadet: namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetleri kapsar. Ahlak ise; insanın Allah’la ve yaratılmış diğer varlıklarla ilişkisinin hangi ilke ve kurallarla gerçekleştiğidir.

Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi farklı bir konuyu vurgulamaktadır?

 

“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisâ suresi, 36. ayet.)

Verilen ayetten aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?

 

“Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine merhamet etmekte ve birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidirler. Vücudun herhangi bir organı ağrıdığında, hasta olduğunda, diğer organlar da nasıl rahatsız olursa, bir mümin sıkıntı içinde bulunduğunda diğer müminlerde onun sıkıntısını paylaşırlar.” (Buharî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

Aşağıda verilen sözlerden hangisi hadiste vurgulanan düşünceden farklıdır?

 

“Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kimse gibi başa kakmak ve incitmek suretiyle yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan düz kayaya benzer ki sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu çıplak, pürüzsüz kaya haline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hiçbir şeye sahip olamazlar...” (Bakara suresi, 264. ayet.)

Bu ayette ibadetle ilgili aşağıdaki temel ilkelerden hangisine vurgu yapılmaktadır?

 

kontrol et!