Genel Ünite Değerlendirme Soruları

Aşağıdakilerden hangisi dinin amaçları arasında yer almaz?

 

İslam dininin temel kaynakları Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in sünnetidir. Hz. Peygamber hayattayken Müslümanların inanç ve ibadet alanıyla ilgili tüm sorunlarına çözüm getirdiği için Müslümanlar arasında dini konularda farklılaşmaya sebep olacak görüş ayrılıkları ortaya çıkmamıştır. Hz. Peygamber’in vefatından sonra İslam dini, Arap Yarımadası dışında da çeşitli bölgeler ve toplumlar arasında hızla yayılmış, böylece Müslümanlar farklı inanç, kültür, örf ve âdetlere mensup insanlarla karşılaşmışlardır. Yeni gelişmelerle Müslümanlar arasında ortaya çıkan siyasi dinî sorunlar ile bu sorunlara üretilen çeşitli çözümler, farklı yorumların ortaya çıkmasını da beraberinde getirmiştir.

Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

 

Aşağıdakilerden hangisi İslam düşüncesinde yorum farklılıklarının ortaya çıkış sebepleri arasında zikredilemez?

 

Aşağıdakilerden hangisi İslam düşüncesinde inanç konularıyla ilgili olarak yapılan tartışmalar sonucunda ortaya çıkan ve en yaygın olarak bilinen itikadi-siyasi mezhepler arasında yer almaz?

 

Hz. Peygamber ile sahabenin, dinin temel konularında takip ettikleri yolu benimseyenler  olarak tanımlanmıştır. Hz. Peygamber hayattayken hiçbir mezhep yoktu. İslam'a gönül verenlerin tümü için Müslüman kavramı kullanılmıştır. Zamanla Müslümanlar arasında dinî konularla ilgili olarak bazı görüş farklılıkları ortaya çıktı. Buna bağlı olarak farklı yorumlar, toplumda yaygınlık kazandı. Haricilik, Mürcie, Mutezile ve Şia gibi bazı mezhepler, fikir ve tutumlarıyla ana bünyeyi ve çoğunluğu oluşturan Müslümanlardan farklılaşmışlardır. İşte bu gruplardan herhangi birine mensup olmayıp çoğunluğun temsil ettiği çizgiyi sürdürenler ................................ olarak isimlendirilmişlerdir.

Paragrafta boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir? 

 

Çeşitli yerlerde yaşayan Müslümanların yaşam şekilleri ve ihtiyaçları da bulundukları bölgenin özel koşullarından etkilendi. Dolayısıyla bu sebeplere dayanan yaşam biçimlerinde çeşitlilik, değişik yorum ve uygulamaların ortaya çıkmasına neden oldu. Mesela bu tür sebeplere bağlı olarak kıyafet, yemek kültürü ve diğer alanlardaki örf ve adetlerdeki çeşitlilik İslam düşüncesindeki yorumlar üzerinde de etkisini göstermiştir.

Yukarıdaki paragrafta din anlayışındaki farklılıklara sebep olan etkenlerden hangisine değinilmiştir?

 

, İmam-ı Azam Ebû Hanife’nin görüş ve düşüncelerine dayanan fıkhi ekolün adıdır.

,  Hz. Peygamber’in vefatından sonra Hz. Ali’yi ve ehl-i beytini halifeliğe (imamet) en layık kişi olarak gören ve onu meşru halife kabul eden; ondan sonraki halifelerin de onun soyundan gelmesi gerektiğine inanan toplulukların ortak adıdır.

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

 

kontrol et!